Oplæsning

Beskrivelse

En forberedt tekst læses op af en eller flere deltagere. Gerne med dramatisk baggrundsmusik, hvor oplægget er forberedt til at nå klimaks samtidigt med musikken. Et nydeligt tvist er at indlægge passager til dramatisering af skiftende tilhørere. En mulighed er at bede tilhørerne om at lukke øjnene.

Motivation

Opstart af en spilsession kan være en sløv omgang. Især hvis det er starten på et helt nyt spil. Det er stadig diffust, hvem der spiller hvilke roller, og hvad det hele går ud på. Oplæsningen af et forberedt manuskript kan sætte en stemning, præsentere personer og baggrund og slå temaer an.

Ved at indlægge interaktive passager til tilhørerne skærpes koncentrationen og man kan lettere undgå, at tankerne flyver til terningerne på bordet, aftensmaden i går og morgendagens sysler.

Ulemper

  • Det kan være svært at gribe tråden og spille videre i samme tempo lige efter en intens oplæsning.
  • Ikke alle kan dramatisere en tekst, så det er interessant at høre på.
  • En forberedt tekst kan virke manipulerende overfor spilpersonerne og udfordre nogle spilleres centrale opfattelse af spilpersoners frie vilje.
  • Det kan være svært at forberede en tekst til andet end opstart af en spilsession.

Referencer

Star Wars bruger denne teknik som en fast teknik til at starte hvert scenarie op. Alle deltagere får udleveret et manuskript som læses op til den kendte fanfare. Spillederen læser rulleteksten og bidrager med lydeffekter, mens crewet hver får en karakteriserende bemærkning eller to, der samtidig formidler forhistorien.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.